Që në nisje të vitit të ardhshëm, në takimin e drejtuesve të Ballkanit Perëndimor, do të diskutohet drafti final për arritjen e roaming falas në 6 shtetet e Ballkanit. Sipas një njoftimi të fundit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), më 25 janar pritet mbledhja, e cila do t’u paraprijë një takimi final në prill, periudhë e cila konsiderohet si e nevojshme për të përmbushur të gjithë procedurat për projektin Roaming Rajonal.

Përfaqësuesit e ekonomive nga Ballkani Perëndimor u mblodhën javën e shkuar në Bruksel për të diskutuar mbi Marrëveshjen e Re të Roaming Rajonal (RRA), në takimin e Politikës së Roaming të Ballkanit Perëndimor të organizuar nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC).

Takimi që mblodhi përfaqësues të Ministrive të TIK-ut dhe Rregullatorëve të Telekomunikacionit nga ekonomitë e BB-së, në prani të përfaqësuesve të Drejtorisë së Përgjithshme për Rrjetet, Përmbajtjen dhe Teknologjinë e Komunikimit (DG CONNECT) dhe Drejtorisë së Përgjithshme për Negocimet e Zgjerimit (DG NEAR) , diskutuan draftin e fundit për projektin shkruan Monitor.

“Pjesëmarrësit diskutuan në mënyrë aktive dhe konstruktive duke bërë avancim të rëndësishëm në parimet dhe objektivat kryesore të parashtruara në draftin e RRA që synonin futjen e regjimit të Romës (RLAH) në rajonin e Ballkanit Perëndimor brenda një periudhe të përcaktuar kalimtare. Pjesëmarrësit ranë dakord për nevojën e një takimi të rregullatorëve nga BB6 në janar 2019 dhe diskutuan aspektet teknike lidhur me futjen e normave ndërkombëtare të terminimit të celularëve (MTR), politikat e përdorimit të drejtë për RLAH, të përafruara me politikën e BE-së etj.”- bën me dije RÇ, gjatë këtij takimi , i cili parapriu atë të planifikuar për më 25 janar 2019.

Përmes artikullit të mëparshëm të RCC, theksohet se takimi i radhës në 2019 në Poloni, do të sjellë një rifreskim të synimeve të parashikuara nga MAP REA, me qëllime më specifike. Sipas rishikimeve, rajoni duhet:

  • të vazhdojë drejt reduktimit të tarifave të roamingut në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor dhe marrëveshjen e re / për të rishikuar roaming rajonale;
  • negociata të plota për njohjen reciproke të kualifikimeve profesionale dhe të nënshkruajë marrëveshjen për të, si dhe bien dakord mbi modelin për njohjen e kualifikimeve akademike;
  • si dhe të iniciojë zbatimin e reformave të investimeve në përputhje me RIRA, me aktivitetet e para të planifikuara të investimeve të realizuara (përfshirë turizmin).

Kategoritë: , , ,

0 komente:

Post a Comment