Kur bëhet fjalë për sa kohë shpenzon në iPhone, edhe drejtori ekzekutiv i Apple, Tim Cook, ka një problem. Në konferencën vjetore të zhvilluesve WWDC të hënën, Apple njoftoi mjete të reja për të ndihmuar përdoruesit e iPhone të monitorojnë dhe kufizojnë sasinë e kohës që shpenzojnë në pajisjet e tyre. Cook tha se ai i kishte testuar ato dhe ishte alarmuar për atë që kishte gjetur.

“Mendova se unë isha në disiplinën e drejtë për këtë, dhe unë kam gabuar,” tha Cook. “Kur fillova të merrja të dhënat, gjeta se po shpenzoja shumë më tepër kohë [në pajisjen time] sesa duhet”. Kur u pyet, Cook nuk pranoi të përcaktonte cilat aplikacione po shkonin në përdorimin e tepruar të tij.

“Unë nuk dua t’ju jap të gjitha aplikacionet, por janë shumë,” tha ai. Zhvilluesit e teknologjisë, avokatët e shëndetit të fëmijëve, politikanët dhe të tjerët kanë shtuar gjithnjë e më shumë alarmime rreth pajisjeve dhe aplikacioneve që inkurajojnë sjelljen e varësisë nga përdoruesit e tyre.

Pasi aksionarët paraqitën një propozim në fillim të këtij viti që do të kishin kërkuar nga Apple që të bënte diçka për t’i ndihmuar përdoruesit e iPhone të kufizonin kohën që shpenzonin në pajisjet e tyre, kompania premtoi se do të bënte vetëm atë.

Në iOS 12, versionin e ardhshëm të softuerit që mbështet iPhone dhe iPad, Apple po shton një koleksion të veçorive që janë të dizajnuara për t’i ndihmuar njerëzit të kontrollojnë mënyrën se si i përdorin pajisjet e tyre.

Një funksion i ri i quajtur ‘koha e ekranit’ do të gjurmojë se sa përdoruesit shpenzojnë kohën me aplikacione të veçanta. Një i quajtur ‘Limitet e Aplikacioneve’ do t’i lejojë ata të paracaktojnë sasinë e kohës që mund të shpenzojnë me secilën prej tyre. Dhe kur përdoruesit të aktivizojnë funksionin ‘Mos shqetësoni’ në iOS 12, ata do të jenë në gjendje ta konfigurojnë atë në mënyrë që të bllokojë të gjitha njoftimet e tyre derisa pajisja e tyre iPhone të jetë e fikur.

0 komente:

Post a Comment