Megjithëse firma e madhe e të dhënave, Cambridge Analytica, mbylli dyert e saj dhe shpalli falimentimin më herët këtë muaj, ajo e bëri këtë me zë të lartë, duke protestuar për pafajësinë. “Është koha që të gjithë të thonë çfarë të dëshirojnë për Cambridge Analytica, Ne jemi akuzuar për çdo gjë, nga vjedhja e të dhënave në shtrembërimin e demokracisë”, shkroi kompania në një postim në Twitter.

Teksa gjatë konferencës, kur njoftuan mbylljen e aktivitetit, kompania deklaroi se ishte “subjekt i akuzave të shumta ta pabazuara në fakte”. “Vanity Fair” është përpjekur të hedh dritë në këtë situatë, duke grumbulluar prova, të cilat dëshmojnë se rusët mund të kenë përdorur të dhënat për të ndërhyrë në zgjedhjet amerikane si edhe fshehin gjurmët duke nënkontraktuar njerëz nga Shqipëria, Maqedonia ose Qipro.

Me kalimin e kohës, kur njoftimet rreth Cambridge Analytica duket se pushuan, u përhapën lajmet se Departamenti i Drejtësisë dhe FBI janë në fazat paraprake të hetimit të marrëdhënieve financiare të kompanisë, si dhe mënyrën se si ka arritur dhe ka përdorur të dhënat e marra nga Facebook.

Sipas “The New York Times”, prokurorët po kërkojnë të pyesin ish-punonjësit e Cambridge Analytica, si dhe bankat që trajtojnë biznesin e kompanisë. Burimet bëjnë me dije, se prokurorët u kanë thënë dëshmitarëve kyç se po bëjnë një hetim të hapur, jo vetëm në Cambridge Analytica, por edhe tek “personat amerikanë që kanë bashkëpunuar”.

Çfarë është e paqartë është fakti nëse hetimi i Cambridge Alalytica ka ndonjë lidhje me Robert Muller, i cili është duke hetuar nëse fushata e Rusia është përfshirë në fushatën e Trump në zgjedhjet e 2016-ës.

Një burim deklaroi për “Times” se një takim paraprak midis të paktën dy drejtuesve të Cambridge Analytica dhe ekipit të Mueller u duk “sipërfaqësor”, teksa ka spekulime se firma e të dhënave, e cila u përdor për të punuar në fushatën Trump nga Jared Kushner, u furnizua me informacion nga Rusët dhe agjentët e tyre.

“A mund të kishin punësuar një magazinë të mbushur me njerëz në Moskë dhe të kishin lexuar çdo mëngjes blogun e Nate Silver, që të përcaktonin se cilat mesazhe do të postonin në atë demografikë? Sigurisht, teorikisht kjo është e mundur”, i tha kolegut tim Chris Smith vjeshtën e kaluar, Mike Carpenter, një sekretar i mbrojtës në kohën e Obamës, i specializuar në Rusi.

“Por, kjo nuk është mënyra sesi ata vepruan…Rusët janë të shkëlqyer në mbulimin e gjurmëve të tyre. Ata do të nënkontraktojnë njerëz në Maqedoni, ose Shqipëri apo Qipro dhe do t’i paguajnë nëpërmjet rrjeteve të errëta. Ata gjithmonë përdorin vendasit për të hartuar fushatën në mënyrë të përshtatshme.

Pyetja ime e vetme rreth vitit 2016-të është se kush po i ndihmonte ata. “Nëse Mueller tregon një interes ndaj Cambridge Analytica, kjo mund të jetë një shenjë se pjesët e dukshme të Trumpworld janë të ndërlidhura”.

0 komente:

Post a Comment